В случай,когато разбирате,че имате авария е във ваша полза да имате информация какво се случва в този момент.

Подбраните примери са за някои от честите аварии в домакинствата ,но и в други сектори

 businessman turning on light bulb head ikon ikon images

ИЗБОР СЕЧЕНИЕ НА ПРОВОДНИЦИ
 
 
 
kabelquerschnitt berechnen leitungsquerschnitt 1
 
Сечението на проводниците се определя от тока на консуматорите, от разстоянието до тях и от особеностите на консуматора, като последното налага класифицирането на консуматорите в няколко групи с общи особености.
 
 
 
Вид на консуматорите:

  • режим АС1 за активни консуматори с фактор на мощността 1 /реотани/
  • режим АС3 за индуктивни товари с фактор 0.6 – 0.8 с голям пусков ток /двигатели напр./
  • режим АС4 – същото като АС3, но имаме режим против включване или режим спирачка, което води до продължително установяване на по-големи от номиналните токове на консуматорите.
Когато избираме проводник, трябва да се съобразим със следните фактори:

  1. Достатъчно сечение, за да не загрява от тока на консуматора – тези данни ги има в спецификацията на кабела – какво сечение какъв ток издържа. Също в БДС има посочени токовете за кабели ПВА – 1, ПВА – 2 и техните производни ПВВ, ШВПС и т.н. Има данни дори когато кабела е открит, замазан и т.н.
    Препоръчително е използването на сечение – 5А – квадрат, 10А квадрат и половина, 16А два квадрата и половина, 25А четири квадрата, 35А шест квадрата – за кабели от типа ПВВ като токовете са минималните за тези кабели, но и най сигурните. 6 квадрата може да издържи до 63А но не продължително време и то ако има възможност за охлаждане на кабела…
    Гъвкавите многожични проводници издържат с около 10-15% по-големи токове.
  2. Сечението с оглед да няма пад на напрежение, особено ако консуматора е отдалечен. Помнете формулата R = ro * (l / S), където ro е специфичното съпротивление на материала /мед, алуминий/ l – дължина на проводника /ако е кабел се умножава по 2 заради двата проводника ако е фаза-нула/ и S e сечението. Заради това R, което нараства с дължината на проводника /кабела/ се налага захранването на неколкостотин вотове товари с ток 3-4 А с кабели, имащи сечение 1.5 или 2.5 квадрата. На практика на всеки 100 м проводника се декласира, като се отива в следващото сечение примерно от 1 кв. на 1.5 кв. мм.
Как да изберем сечението на проводника?

За да захраним електро уред с мощност 4750 вата ( 4,75 kW ) е необходимо изчисляване на тока или :
I = W/U
I = ток в ампери
W= мощност във вата
U= захранващо напрежение

4750 W / 220 V = 21.6 A – от таблицата по долу избираме дали инсталацията е скрита или открита и вида на проводника – меден или алуминиев, избираме най-близката по-голяма стойност на тока, което е 27,0 А ток и 4,0 кв. мм. проводник ( отнасящо се за скрита инсталация и меден проводник)

 

 

Таблица за избор на сечение на проводник 

Untitled1

 

Вижте още:

Избор на АП (автоматичен прекъсвач)

Късо съединение

Повишено захранващо напрежение

Понижено захранващо напрежение